top of page

Welke sportkleding draag je in de winter


Wat is het beste kledingadvies voor de koudere dagen tijdens het sporten zoals Bootcamp.

Vooral tijdens koudere dagen komt er regelmatig de vraag: Wat moet ik nu aan tijdens het buiten trainen?

Als je in de wintermaanden buiten sport is het van belang om functionele loopkleding te dragen. Deze kleding heeft als belangrijke functie het reguleren van de lichaamstemperatuur en het afvoeren van transpiratievocht. Daarnaast moet de kleding je beschermen tegen wind en regen. Kleding met katoen als belangrijkste vezel is niet geschikt. Katoen houdt veel vocht vast waardoor de kans groot is dat je snel afkoelt. Daarnaast zit het niet comfortabel omdat de natte kleding op je huid gaat plakken.

Nu het buiten afkoelt en de temperaturen dalen richting nulpunt is het belangrijk om jezelf warm genoeg te kleden. Dit helpt je ook om het beter vol te houden en het leuk te blijven vinden. Het is in de herfst- en wintermaanden is het nu eenmaal moeilijker om jezelf er toe te zetten te gaan buitentrainen bijvoorbeeld hardlopen of bootcampen, maar probeer het toch vol te houden. Als je eenmaal een eindje op weg bent, ben je warm, maar vooral tijdens de warming up en cooling down is het heel belangrijk dat je warm genoeg gekleed bent om blessures of pijn in de longen te voorkomen. Een lange legging of trainingsbroek is belangrijk om te voorkomen dat de spieren ineens afkoelen tijdens rekoefeningen of wandelpauzes bij intervaltrainingen.

Wat is het prettigst om te dragen?

Dat niet iedereen hetzelfde is weet iedereen; smaken zijn anders, gevoel is anders en ook wat je het liefst draagt tijdens het buiten sporten is bij iedereen anders. In de zomer loopt iedereen lekker in een korte broek, t-shirt of singlet er boven en klaar. In de winter is dit een lastiger verhaal. Je ziet dan meer uiteenlopende samenstellingen van kleding bij sporters. Bij een temperatuur rond het vriespunt zie je mensen in korte broek en t-shirt, maar ook lopers die dik ingepakt zijn.

Tijdens het buiten sporten in de winterperiode is het verstandig gebruik te maken van een drie-lagensysteem. Het 3-lagensysteem is gebaseerd op het gebruik van drie verschillende kledinglagen:

1e laag: functionele onderkleding

2e laag: isolerende tussenlaag

3e laag: beschermende buitenlaag

Elke laag is samengesteld uit de materialen die het beste passen bij hun functie. Daarnaast werken de drie lagen optimaal samen.

Laag 1

Tijdens lichamelijke activiteiten produceert het lichaam warmte. Wanneer de warmte niet of niet snel genoeg wordt afgevoerd, ontstaat transpiratie. Functionele onderkleding zorgt voor een snelle afvoer van transpiratievocht. De vochtregulerende werking van technisch ondergoed is gebaseerd op de vochtopzuigende en vochtafstotende eigenschappen van sommige materialen.De vochtopzuigende binnenzijde van het ondergoed zorgt voor een snelle opname van transpiratie, terwijl vochtafstotende eigenschappen het vocht als het ware naar de volgende laag “duwen”. De fijnmazige structuur van de buitenzijde van het ondergoed zorgt er vervolgens voor dat het vocht over een zo groot mogelijk oppervlak wordt verspreid, waardoor extreem snelle verdamping mogelijk is. Om optimale afvoer van transpiratievocht te bevorderen, is het belangrijk dat functioneel ondergoed goed op het lichaam aansluit.Een ander belangrijke eigenschap van technisch ondergoed is isolatie. Technisch ondergoed isoleert aanmerkelijk beter dan bijvoorbeeld katoen.

Laag 2

De tweede (tussen)laag in het 3-lagensysteem heeft twee belangrijke taken: het lichaam comfortabel warm houdenen transpiratievocht uit de eerste laag afvoeren. De tweede laag moet het lichaam behoeden voor afkoeling door lichaamswarmte vast te houden. Tegelijkertijd moet het bij intensieve activiteiten zorgen voor voldoende afvoer van overtollige lichaamswarmte.Overtollige lichaamswarmte en transpiratie moeten zo snel mogelijk naar de buitenste laag worden getransporteerd, zodat het daar kan verdampen.De materialen die in de tweede laag worden gebruikt, moeten dan ook beschikken over eigenschappen die warmte en vochttransport mogelijk maken.

Laag 3

De buitenste kledinglaag moet bescherming bieden tegen weer en wind.De belangrijkste eigenschappen van de buitenste laag zijn dan ook: winddicht, ademend en waterdicht. Wind heeft een sterke invloed op de temperatuursbeleving. Om afkoeling door wind te voorkomen, is het belangrijk dat bijvoorbeeld een jack winddicht is. In principe zijn alle waterdichte jacks ook winddicht.

Tijdens intensieve activiteiten produceert het lichaam extra warmte. Als deze warmte onvoldoende wordt afgevoerd ontstaat condensvorming aan de binnenzijde van bijvoorbeeld een jack. In een goedkoop waterdicht jack wat niet ademt, word je dan alsnog nat via de binnenzijde. Het is daarom belangrijk dat een jack voldoende ademend vermogen heeft om de overtollige warmte af te voeren.

Staar je niet blind op waterdichtheid, maar denk in termen van comfort. Comfort en ademend vermogen gaan hand in hand. Wees niet bang om een beetje nat te worden, onder een waterdicht jack wordt je ook vochtig, zelfs als het niet regent. Waterdichte jacks zijn een belangrijker item bij bijvoorbeeld wandelen en hiken. Bij het hardlopen creëer je veel meer warmte en dat moet toch naar buiten. Het advies is daarom eerder te kiezen voor een jack dat een goede winddichtheid heeft.

Wat trek ik nu aan?

Door bovengenoemde drie lagen te combineren, creëer je een eigen microklimaat. Alle lagen werken met elkaar samen, bieden zowel ventilatie als actieve vochtafvoer en zorgen er zo voor dat je lichaam in staat is om optimale prestaties te leveren. Houd ook rekening met warmteverlies via je hoofd en handen. Er is niets vervelender om tijdens het lopen koude handen te hebben of kou op je hoofd. Ook hier zijn handschoenen, mutsen en hoofdbanden van functionele materialen aan te raden.

6 Tips voor 3 lagen

1

Alleen een combinatie van de juiste (thermische, ademende, isolerende) materialen heeft nut. Het is zinloos om een katoenen shirt onder ademende buitenlagen te dragen. Of vice versa.

2

Begin het liefst met een complete drie- lagenset. Breid je collectie net zo lang uit met longsleeves, shortsleeves, windjassen en tights in verschillende dikten, tot je voor elk weertype de ideale combi hebt. Dat betekent ook: onder alle omstandigheden comfortabel lopen vereist flink wat kleding.

3

Het 3-lagensysteem is flexibel: pas het constant aan de omstandigheden aan. Bij hitte kan één ademende onderlaag al genoeg zijn. En heb je flink gezweet in je twee lagen, trek daarna vlug een derde laag aan. Anders verlies je snel veel warmte.

4

Een petje of muts is een effectieve manier om warmte vast te houden. Want circa 30-40% van de warmte ontsnapt via je hoofd. Anderzijds houd je met een dun, lichtgekleurd petje warmte juist buiten wanneer je in de zon loopt. Noem het de ‘vierde’ laag.

5

In theorie klinkt alles mooi, maar dé ideale drie lagen bestaan niet: je zult altijd blijven zweten en je lichaamstemperatuur zal altijd stijgen bij inspanning. Wel staat vast dat je met verschillende, ademende lagen in ieder geval heel wat comfortabeler loopt dan in katoen.

6

Probeer verschillende kledingcombinaties en stoffen – desnoods alleen in een winkel – en ontdek wat het best bij je past. De fijnste loopkleding vinden is maatwerk dus laat je goed adviseren in een speciaalzaak.

Als je bij Fit Happens traint krijg je 10% korting bij de Hardloopwinkel in Rotterdam. Doe er je voordeel mee.

bron: run2day

Featured Posts

Recent Posts

Archive

Tags

Er zijn nog geen tags.
bottom of page